Categories

Administrative Centre Zwevegem Design

BURO II & ARCHI+I | Administrative Centre ZwevegemOffices Bekaert nv had been transformed in a sustainable administrative centre of the municipal of Zwevegem. In purchase to transform the former income offices into a present day public building that complies with modern standards of comfort, power efficiency and sustainability, the construction was stripped right down to the concrete skeleton.

A fully new outer shell provides a large degree of insulation and permits light to enter the creating in a lot more measured doses. These measures have solved the issue of overheating in the summer time months.

Study was also conducted into possibilities for developing the administrative centre as a sustainable lower-vitality constructing. The last comparative examine showed that reuse of the present concrete skeleton produced cost savings in extra of 10%.

BURO II & ARCHI+I | Administrative Centre Zwevegem

BURO II & ARCHI+I | Administrative Centre Zwevegem

BURO II & ARCHI+I | Administrative Centre Zwevegem

In 2008, the municipal council organised a competition assignment on the basis of the user surfaces and estimate figures of the feasibility research. The style submitted by the Temporary Association of BURO II & ARCHI+I and Sileghem & Partners beat 3 other entries.

BURO II & ARCHI+I | Administrative Centre Zwevegem

BURO II & ARCHI+I | Administrative Centre Zwevegem

The winning design and style is based on an urban advancement context, whereby each the accessibility of the municipal centre and the close by “Sport Point” acted as a guideline for the entrances and circulations to and in the developing.

Two entrances dealing with every other, designed for entry routes for vehicles on one side and cyclists on the other, organise the offices close to a central street which forms the backbone of the developing. The central street functions as a obviously legible public space in which citizens can uncover their way to solutions in a self-evident manner.

Place: Zwevegem, Belgium
Architect: BURO II & ARCHI+I
Project title: Administrative Centre Zwevegem
Client: Municipal Zwevegem
Crew
In collaboration with Sileghem & Partners [exécution]
In collaboration with Ester [ecological aspect]
Claude Labeeuw [project director]
Arch. Steven Vanwildemeersch [design and style architect]
Int. arch. Bart Decloedt [interior architect]
Standing
Specified execution phrase: implementation by Sileghem & Partners
Actual execution phrase: implementation by Sileghem & Partners
Surfaces: Gross floor region:5.262 m²
Energy Overall performance [EPB]
E degree: E30 – K level: K24
Initially estimated spending budget: € 3.758.491,75
Contracted budget: € 5 678 645,23
Team 
sArchitecture: Tv BURO II & ARCHI+I and Sileghem & Partners [execution]
Interior architecture: BURO II & ARCHI+I, Brussels
Ecological aspect: Ester
Contractors
Closed shell construction: Detrac nv
Walls, ceilings and interior joinery: Bekaert Constructing Organization nv
Floors, chape and patch function: Dé-bouw nv
Fixed furniture: De Grande Projects nv
Sanitary/HVAC: Develtere Chauffage nv
Electrical energy and data: Bryon nv
Lifts: Coopman Liften nv
Painting, curtains and signalisation: Van De Kerkhof bvba
Surroundings: Tuinen Descamps bvba
Photos: Klaas Verdru

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *