Categories

Athens Ground Floor Apartment Design by NAFSIKA TZANOU

Radical Reconstruction of the Ground Floor Apartment in Athens radical reconstruction ground floor apartment athens
This venture is a radical reconstruction of the ground floor apartment in Athens. The task was commissioned by a young couple wishing to use it as its permanent residence.
The basic requirements of this assignment have been: a) to design the spaces so as to meet the couple’s wants for a spacious, vivid residing – area, in shut contact with the courtyard whilst at the same time plainly separating the private from the public zone of the residence, b) to fundamentally conserve and reinforce the developing and c) to hold the current plants and create a Mediterranean low – upkeep backyard.
It was requested that a personal principal entrance was produced from the courtyard and, concurrently, to eradicate access to the communal staircase of the constructing. In addition to the over, it was desired to achieve an enhanced energy overall performance of the building shell and to integrate a fireplace and a huge bookshelf.

Radical Reconstruction of the Ground Floor Apartment in Athens radical reconstruction ground floor apartment athens 1

Radical Reconstruction of the Ground Floor Apartment in Athens radical reconstruction ground floor apartment athens 14

The fundamental principle of the study was to introduce the “day” zone to the south, not only for bio-climatic reasons, but also to assure direct accessibility from the courtyard and unobstructed see to the opposite grove. The bedroom zone, with access to a private 1st floor balcony enabled by the plot’s slope, was transferred to the northwest side.

It was determined to sustain intact and visible the method of beams and pillars on the north side, which was the outcome of the previous densely partitioned strategy. This remained as the “old rooting system”, over which the new residence evolved, and enabled to sustain the total height of 3 meters in the “day” zone- residing space, dining space and kitchen. To the northwest side balcony a pergola for climbing plants was made, to defend from the west and create a natural privacy filter from the opposite neighboring properties.

Radical Reconstruction of the Ground Floor Apartment in Athens radical reconstruction ground floor apartment athens 4

Radical Reconstruction of the Ground Floor Apartment in Athens radical reconstruction ground floor apartment athens 3

Radical Reconstruction of the Ground Floor Apartment in Athens radical reconstruction ground floor apartment athens 2

Radical Reconstruction of the Ground Floor Apartment in Athens radical reconstruction ground floor apartment athens 5

Radical Reconstruction of the Ground Floor Apartment in Athens radical reconstruction ground floor apartment athens 12

The constructing was completely stripped up to the bearing structure. All installations were dismantled (electrical power, water, heat, sewage). Pillars and beams were reinforced with FRPs. A new technique for autonomous heating was installed, making use of all-natural gas. All masonry and superstructure had been thermally insulated. The new aluminum frames have been chosen to have thermal breaks and insulated glazing with particular coatings. Both residence zones can be cross ventilated to lessen the need for artificial cooling for the duration of the summertime period.

Radical Reconstruction of the Ground Floor Apartment in Athens radical reconstruction ground floor apartment athens 6

Radical Reconstruction of the Ground Floor Apartment in Athens radical reconstruction ground floor apartment athens 9

Radical Reconstruction of the Ground Floor Apartment in Athens radical reconstruction ground floor apartment athens 13

Radical Reconstruction of the Ground Floor Apartment in Athens radical reconstruction ground floor apartment athens 7

The undertaking was selected for the 7th Biennale of Young Greek Architects, December 2012

Task: REDEVELOPMENT – RECONSTRUCTION OF A GROUND-FLOOR APARTMENT

Client: Private

Location: ATHENS, GREECE

CONSTRUCTED Region: 128 SQ. M.

Design: 2008

Development 12 months: 2008-2009

ARCHITECT: NAFSIKA TZANOU

NTZANOU@GMAIL.COM

CONSULTING ENGINEERS:  E. SKARI, CIVIL ENGINEER

H. PANGALOU, LANDSCAPE ARCHITECT

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *