Categories

Fire Shelter Design by Simon Hjermind Jensen

fs_210113_01

Danish designer Simon Hjermind Jensen has designed a Fire Shelter, located in Copenhagen.

Description from Simon Hjermind Jensen

FIRE SHELTER:01 is an individual venture located at Sydhavnstippen in Copenhagen. The starting point towards the design emerged from the fascination around the place. It is a temporary project plus a design experiment that want to celebrate the place.

The project has public access, and this establishes experiences of spatial and friendly character. In the designing of it nobody continues to be asked of advice, neither has it been practical for anyone to see his / her opinion. It is simply considered like a present. More on this later.

fs_210113_06

You can reach the place at Sydhavnstippen after a 20 minutes bike ride from central Copenhagen. Sydhavnstippen was landfilled with building materials between 1945 and 1973. Before who’s was a seabed.

Since the landfill plants, bushes and trees have taken on the inside region, and today it is a habitat for several several animals. Walking around through areas is just amazing. The “wild” appearance from the nature over the building materials, which might be visible some places, creates you visualize a “post-apocalyptic” nature. The often deserted location amplifies this.

fs_210113_04

The shelter requires inspiration from architecture of ethnic and nomadic people. The shelter is made from a single shape stretching to make the sky. It has a hole inside the most known and two openings in conjunction with the base. Plywood and polycarbonate stands out as the leading materials along with the many different parts are fabricated using CNC technology. It is 4, 7 m tall and carries a diameter at ground level at 3, 8 m.

The structural element with the shelter could be the 2-9 mm thick walls. The walls consist of thin and bendable shells which might be tightened together with bolts including a piece of 2 mm thick polycarbonate. The bottom on the shelter is made of plywood and inside is usually a fire place surrounded by your bench. The bench is filled up with building materials found on the site.

This ballast secures the shelter to the ground with no type of digging to get a foundation. The upper component to the shelter is in white transparent polycarbonate. The transparent ability allows daylight throughout the afternoon, and after dusk the light from the fire will shine over the polycarbonate. This way the shelter brings back memories of old times lighthouses.

Besides to be a design experiment, which tests the possibilities and structural solutions that digital fabrication is are able of giving, the shelter is greatly meant as something for areas and for all who want to utilize it. It is about being during the firm of good friends, from a fantastic place, around a fire in the dark time with the year.

fs_210113_07

If bureaucracy have been taken into account, the project probably wouldn’t have happened. The aspire to act independently was the desire to build an original and specifical project with out being subject to any type of compromises. The project has occurred in the fascination with the area plus a so desire stimulate among the list of potentials of this area.

The shelter is designed, produced and covered for by the firm SHJWORKS. The assembly job, done with no the application of ladders, was made possible assisted by Christian Bøcker Sørensen and others. Hopefully the shelter can stand for just a year. SHJWORKS possess an awesome respect for your value with the area, and that we don’t think we jeopardize any of these values realizing this project. The shelter is usually a temporary project and the day it’s gone it’ll leave no traces.

Designer: Simon Hjermind Jensen

Photography: Simon Hjermind Jensen and Christian Bøcker Sørensen

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *