Categories

Block of Wood Home Design by bergmeisterwolf architekten

bergmeisterwolf architekten | prevent of fire wooden

The estate in exceptional location – roundabout Pontives – the avenue causes Groden from Klausen and Bozen – is a obvious place to make the brand new construction for the wood carving Perathoner. The new creating have to point out the lengthy tradition of Groden’s craft industry plus the fabric wood.

The corporate identity of wood carving needs to be expressed within the outdoors in addition to interior: in such a constructing valuable art objects are produced. The developing should tempt the passers-by to end and arouse their fascination.

bergmeisterwolf architekten | obstruct of wood

bergmeisterwolf architekten | block of wood

We ended up particularly inspired because from the wood carver’s tools and enthused about their technical expertise. So the basic concept produced and also the system absorbed the wood carver’s passion. Starting at a raw wooden block this basic thought was further formulated.

The treating of wood, the emergence of cuts grow to be the core subject. With the facets about the wood the desired movement in architecture is expressed. The building will become the impression from a living facade, the movement, the constantly new point of views, the change of color from the wood become clearly noticeable. It is component to the ongoing changes on the artistic process in the course of the craftsman.

bergmeisterwolf architekten | block of wood

bergmeisterwolf architekten | block of wood

The facade also sounds like that: a movement, a bend, a fold, a change. The building arouses curiosity as a result on the folds, dents, cuts and openings. It was a middle aspect to produce just a individual single facade at this traffic junction , to transform the 4 or 7 facades into a single.

The facade is made in the self-supporting folding system made from triangles. Within this method openings are created to provide sufficient illumination. Nevertheless, a homogenous picture is created. The dress or better the cladding in the building, the facade, must be covered with shingles. This style of cover associates using the rough, unfinished surface from a wooden block.

bergmeisterwolf architekten | block of wood

bergmeisterwolf architekten | block of wood

The irregular aging on the shingles moreover strengthens the concept on the unfinished sculpture. The project becomes component to the craft industry, which can be located inside – it becomes on the worked wooden block. At night the light which shines with the openings and folds creates an unique picture. The light becomes aspect in the whole- in the concept: the display in the valuables inside.

bergmeisterwolf architekten | block of wood

The building possesses the strength to stand on its own, as being a character, a sculpture. Nevertheless, it doesn’t turn away from the neighborhood, but becomes a a component to it, with its view with the in- and out of.

It is orientated towards the roundabout and likewise unwraps for the reason that direction: on the ground flooring a large exhibition location is located, which in parts stretches over two surfaces. The bends – the dents, the handcraft might be felt not just with the facade and also inside. Simple, original and unspoilt materials, like natural steel, a glass and wood which harmonize quite well, were used.

bergmeisterwolf architekten | block of wood

bergmeisterwolf architekten | block of wood

bergmeisterwolf architekten | block of wood

The facade turns partly right into a parapet within the upper area and allows a shielded variety of living on the roofing using a roof-terrace. The calm residence is totally included in the facade. It is closed towards the street, but opens towards the terrace, the landscape. It remains portion of the whole, will not be obvious from below and ensures level of privacy.

Location: Pontives 32 – 39040 Lajen, Italy Architect: bergmeisterwolf architekten
Architecture collaborators: Roland Decarli, Peter Reichhalter, Ana Soares, Marina Gousia
Planning of structural framework: schrentewein & partner
Client: ulrich perathoner kg-sas Technology security: planalpin
Photos: Gunter Richard Wett, Ulrich Egger Competition: 2009
Construction: 2010 – 2011 Land area: 1.801 m2
Gross floor space: 2.708 m2
Developed area: 1.660 m2

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *