Categories

Edgeland Residence Design by Bercy Chen Studio

eh_060213_01

Bercy Chen Studio have designed the Edgeland Residence around the shores during the Colorado River. Edgeland Residence is located with a rehabilitated brownfield site and can be a modern re-interpretation of among the many oldest housing typologies in North America, the Native American Pit House. The Pit House, typically sunken, can take good thing about the earth’s mass to keep thermal luxury over the year or so.

eh_060213_02

Like this timeless dwelling, Edgeland Residence’s romantic relationship towards the landscape both by way of technique together with building performance involves an insulative green roofing plus a 7-foot excavation – gaining advantages within the earth’s mass to help you it settle cooler even though in the summer and warmer in the winter.

Such an architectural laying down presents an circumstance for maximum energy proficiency when coupled with high performance systems like the built-in hydronic HVAC process.

eh_060213_06

The physical system combines: hydronic heating & cooling, geothermal high temperature exchange, phase-change thermal heat storage along with a green roofing for maximum energy efficiency. The undertaking also features a intelligent share that provides an additional thermal mass that ties in the geothermal system.

eh_060213_04

Edgeland Residence is all about healing the land and ameliorating the scars on the website’s conventional past. The project raises awareness about a diminishing pure landscape and its finite means by making a balance involving the surrounding industrial zone and also the natural river residing on other facet on the site.

eh_060213_07

Both visually and functionally, Edgeland Residence touches on architecture as site- specific installation paintings and being an extension on the landscape. The program is broken up into two separate pavilions, for the living and sleeping quarters, and involves direct contact with all the outside elements to pass from one particular to one other. This project sets new criteria for sustainability while providing good aesthetic qualities by means of its small footprint and integrated mechanical features.

eh_060213_08

Architect: Bercy Chen Studio
Photography: Paul Bardagjy

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *