Categories

Sasso House Design by 57STUDIO

The project is made from your expansion from a 1960’s sole unit house, transforming it right into a hairdresser purchase and asset for your owners, a fresh entrepreneur couple. The two programs – hairdresser buy and residence – were being separated by relocating them in line with their relation for the highway by regular and compact volumes differentiated because of the usage of coloration.

The hairdresser shop is usually a brown parallelepiped while using great front toward the street. The house is produced from a green cube towards the backyard, conserving the outdated dwelling’s structure around the earliest amount, while using the 2nd flooring emphasized for several hairdresser shop.

57STUDIO | Sasso House

57STUDIO | Sasso House

57STUDIO | Sasso House

The volumes are covered with fibers reinforced concrete floor (FRC) panels, in modules that optimize their industrial format. The hairdresser shop’s access is defined within that modulation and its inside room is illuminated through a skylight. Glass was also utilized during the house, included being a whole new enveloping materials. The 2nd level nook windows were designed in response towards necessities of every interior area.

57STUDIO | Sasso House

57STUDIO | Sasso House

In the bathroom, an elevated window controls the lookup from the exterior. For the region in the staircase, a window was found between both levels, to accompany the descent in the primary floor.

The children’s room features a mid height window, plus the leading dormitory a sizable fixed total height window is incorporated, giving a direct view to Santiago’s Manquehue slope. The intention was to draw out the magnifier, devoid of frameworks or openings, thus the ventilation is supplied through a hatchway, a mess for the exterior through a FRC module.

57STUDIO | Sasso House

57STUDIO | Sasso House

The project is resolved with basic interventions where by light, coloration and details in the envelope will be the protagonists.

Location: Vitacura, Santiago, Chile
Architect: 57STUDIO
Contractor: Francisco Sasso
Structural engineering: Roberto Ibaceta
Land area: 350 mt2
Built area: 154 mt2
Materials: Steel, FRC Panels, glass
Completion date: 2008
Photos: Luly Pozo, Mauricio Fuertes

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *