Categories

White Apartment Design by Parasite Studio

Parasite Studio | White apartment

The apartment is located around the very first floor from a building raised while in the past century inside of the central section of Timisoara, through an division of guarded complexes. From most important design and style sketches we tried to acquire distance within the interventions which have grown to be „standard procedures” from the spot scene of designing within old buildings.

The owner, a jazz passionate, wished for an stylish and flexible type apartment of huge standard, with wide multifunctional places while while from the living place. The apartment was supposed to assist the needs to only one family. The design we settled on was an intervention where the whitened color is dominant and plays the function of your fresh and immaculate backdrop on which the principle theme with the apartment is evolving – the furnishings, that is treated being a unitary modern day insertion.

Parasite Studio | White apartment

Parasite Studio | White apartment

The effect during the interior design is according to the contrasts between support/insertion, old/new, permanent/temporary. The basic themes with the design would have to be the rhythm inside the paneling with the furniture pieces, the cuts plus the cut-outs within them that keep to the rhythm plus the modulations with the concept of musicality.

The furniture and partition units establish areas and organize the area, ordering the entire show of activities. By its design, the furniture overcomes its state of clingliness of static item within space and will take part in the strong manner in the definition from the apartment.

Parasite Studio | White apartment

Parasite Studio | White apartment

From the former shape within the apartment we held to be a main element the dynamic longitudinal wall that separated both living areas (diurnal/nocturnal) – a structural part that integrated niches for depositing and passages. It is “wrapped” in the newest furniture and transformed right into a functional amount that takes part in the interior definition of space, a contained that plays the role to a space divider.

Parasite Studio | White apartment

The first configuration on the apartment is pretty much entirely maintained. The original woodwork and metalwork are entirely refurbished and integrated within the concept, endowed which includes a contemporary “plastic” materiality.

Also the fire wood parquet was maintained and treated being a beneficial feature in the apartment that tempers the revolutionary intervention and confers “warmth” on the living areas. The general presence of “septic” white is counterbalanced through the paneling, the color on the niches, the lighting units integrated in the furniture plus the particular stuff of the business owners.

Location: Timisoara, Romania
Architect: Parasite Studio| arch. Bâldea Maja, arch. Wenczel Attila, arch. Toma Claudiu
Area: 150 M2
Date of completion: 2007
Award: nominated project in conjunction with the National Biennalle of Architecture BAB 2008

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *